Güneş Ülkesi

GÜNEŞ ÜLKESİ

 

Campenalla’nın Güneş Ülkesi isimli kitabını okumadan önce onun yaşadığı döneme bakmanın kitabı anlama açısındanfaydalı olacağını düşünüyorum. Avrupa da Katolik sistemin parçalanmaya başladığı bir karmaşada, dünyanın ekonomik, kültürel olaylarının yeni bir yapılanmaya girdiği döneme tanıklık eden yazarın Güneş Ülkesi gibi bir ülke hayalini dile getirmesi ise insana gayet normal gibi geliyor.

Campanella; günün birinde gerçekleşeceğini düşündüğü hayali bir devlet tasarısına Güneş Ülkesi demiştir. Campanellaya göre; insanlar bencildir. Kendi çıkarlarının dışında hiçbir şeyi düşünmeyen insanoğlunun kötülüğünün ana sebebi kendine faydalı olmak için verdiği savaştır. Oysaki amaç; sadece devlete hizmet etmek ve devlete faydalı olmaktır. Güneş ülkesinde dayanışma ve topluma faydalı olmak ise esas kuraldır. Bunların olması güzel şey fakat devlete faydalı olmak uğruna bazı toplumsal değerleri hiçe sayması bana çok saçma geliyor. Yani insanın evi, karısı, çoluğu çocuğu olduğunda mal mülk derdine düşerek ülke çıkarlarını ikinci plana atıldığını düşünen Güneş Ülkesinde aile, eş, çocuk vb. gibi insanoğlunun olmazsa olmazları kabul görmezse bu ülkenin güneşinin insanları kasıp kavuracağını düşünüyorum.

Tommasa Campanella, düşüncelerinin diyetini yirmiyedi yıllık hapis hayatıyla ödemiş bir yazardır. Yazarın psikolojisini bu duruma göre değerlendirdiğimizde manevi değerlerin yer aldığı düşüncelerini normal bulurken insanın temel ihtiyaçları olan yeme içmenin sayısının bile devletin tekelinde bulunması düşüncesine şaşırıyorum. Sistem bir taraftan insanların yeme içme aralığını ve ne yiyeceğini belirleyerek robotlaştırmaya çalışırken, diğer taraftan sevgi diyor, toplumsal bağlılık diyor. Campanella; Güneş Ülkesi gibi bir ülkeyle yeni bir altın çağın doğacağına ve bunun da Güneş ülkesi gibi bir devlet düzeniyle gerçekleşeceğine inanırken sistemdeki tezatlıklar ise gözden kaçmıyor.

 

Leyla YARGI MANTAR

yargimantar@hotmail.com

 

* Yazıların sorumluluğu yazara aittir. 

* Kitap eleştiriniz için satisdestek@kitapvekitap.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kapat